Tropicul Capricornului

Tropicul Capricornului
Preț: 9,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
ISBN: 978-1-60257-188-4
Editura:
Anul publicării: 2009
Pagini: 333
Format: 10,7 x 18
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Interzise în SUA pentru obscenitate, cărţile lui Henry Miller (1891–1980) au creat, în timp, o adevărată şcoală, de la care s-au revendicat aproape toţi autorii de secol XX certaţi cu morala burgheză şi refractari pudibonderiei. S-a născut în familia unui croitor cu descendenţă germană şi puternice precepte catolice, de care mai târziu s-a ţinut cât de departe a putut. În tinereţe a avut simpatii socialiste şi a fost admis la City College of New York, unde a rămas un singur semestru, în ciuda faptului că era un student strălucit. A trăit o vreme în Franţa: iniţial, câteva luni în fi ecare an, în 1928 şi 1929, cu cea de-a doua soţie, June, şi apoi din 1930 până când a izbucnit războiul. Aici a cunoscut boema pariziană, a trăit o tumultuoasă poveste de dragoste cu Anaïs Nin – ea s-a zbătut să-i fi nanţeze publicarea Tropicului Cancerului, în 1934 – şi a legat prietenii cu mulţi dintre artiştii şi scriitorii vremii. Întâlnirea cu Lawrence Durrell a fost una dintre cele mai importante, cei doi rămânând prieteni pe viaţă.

Tropicul Cancerului (1934), Primăvara neagră (1936) Tropicul Capricornului (1939) sunt toate rodul perioadei petrecute la Paris, romane considerate, fără excepţie, vârfuri ale prozei care l-a individualizat pe Henry Miller. Trilogia Crucificarea trandafirie care include romanele Sexus, Plexus şi Nexus, completează şirul cărţilor care l-au transformat dintr-un scriitor al underground-ului, într-un clasic al modernităţii. Cel care a atras atenţia asupra lui, într-o perioadă în care doar Franţa îl publica, în vreme ce SUA îi deschidea procese pentru imoralitate, a fost George Orwell, care i-a făcut un portret măgulitor într-un eseu scris în 1940, Inside the Whale. În acelaşi an Miller s-a întors în SUA, s-a stabilit la Big Sur, California, şi încet-încet a ajuns un guru din umbră pentru scriitorii generaţiei Beat, (în special pentru Jack Kerouac), care-i împărtăşeau furia faţă de valorile surogat ale societăţii americane din acei ani.

Tropicul Capricornului, romanul care face pereche cu Tropicul Cancerului, inclus deja în colecţia Cotidianul Literatura, continuă întoarcerea, pe căile prozei, în experienţa de viaţă a scriitorului. Interzisă în SUA până în 1961 pe motive de obscenitate, cartea, construită în jurul vocii lui Henry V. Miller, funcţionar al companiei de telecomunicaţii Cosmodemonic Telegraph Company, este şi astăzi ţinta multor critici, neîmpăcaţi cu libertăţile pe care americanul şi le-a luat faţă de defi niţiile standard ale decenţei.
Alina Purcaru

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Beletristica

Created in 0.0344 sec