Stalpii tainitei din Muntii Buzaului - Vlad-Ionut Musceleanu

Stalpii tainitei din Muntii Buzaului - Vlad-Ionut Musceleanu
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-94247-5-9
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 116
Categoria: Mistere

DESCRIERE

Stalpii Tainitei: stanci colosale de piatra ce se ridica in forma de coloane in mijlocul padurii Tainita din comuna Bozioru. Sunt inaccesibile atat omului, cat si animalelor, din aceasta cauza, nestiind nimeni ce este intre ele, s-au nascut o multime de legende relative la dansele. - Basil Iorgulescu (1892)
De-a lungul timpului, Stalpii Tainitei - o formatiune stancoasa naturala, individualizata in cadrul mai larg al Subcarpatilor de Curbura au trezit pasiuni si au starnit patimi. Fie misterul locatiei eluzive, fie legendele la fel de eterate, au infierbantat imaginatia si au dat nastere unor indelungate si lungi cautari.
Prezenta lucrare are rolul bine definit de a restabili faptele in detrimentul imaginatiei, de a etala si analiza tot ce se stie concret, public sau nu, despre Stalpii Tainitei si de a trage unele concluzii privind resorturile psihologice ale relatiei manipulator vs. masa de amagiti.
Veti gasi aici o abordare pluri-disciplinara care imbina istoria, arhivistica, geografia, cartografia, etnografia, analiza de text si a datelor si sinteza unificatoare. S-a evitat discursul academic rece, impersonal si adesea folosit doar pentru a epata, dar nu s-a abdicat de la rigoarea argumentatiei si referentierea ”la sange” a datelor primare.

Fragment din cartea "Stalpii tainitei din Muntii Buzaului" de Vlad-Ionut Musceleanu

"Locatia Tihariei este precizata extrem de vag, iar coerenta interna lipseste: "in Muntii Zboiului, intr-un loc numit, La Tiharie", "satul Bratilesti este localitatea cea mai apropiata de locul numit La Tiharie", "despre La Tiharie satenii nu cunosc legende, unii - desi localnici, nici macar n-au auzit de locul respectiv", "La Tiharie este mai sus. Intre Bozioru si Nuci (Nucu - n. n.). Da, undeva spre dreapta, incolo", "este pur si simplu o incalcitura de stanci uriase si copaci chirciti, situata pe o intindere de cativa kilometri patrati, pe valea paraului Tainita". Locul descris in articol ar putea fi oriunde in zona muntoasa delimitata la Vest de Nemertea (com. Gura Teghii), la Est de Bratilesti (com. Braesti), la Nord de DJ 203K si la Sud de Nucu (com. Bozioru).

Am destructurat cu alte ocazii aceasta poveste si ramificatiile sale. Doritorii pot consulta atat capitolul "Dupa 20 de ani. Misterul disparitiei unor oameni in zona muntilor Buzaului" din "Romania enigmatica si insolita vol. II"4, cat si amanuntele suplimentare din "Enigmele din Muntii Buzaului. Dosarul secret".
Desi bazata integral pe fictiune si imaginatie neancorata in concret, povestea a prins. A avut si proptele puternice: seria cartilor de inspiratie MISA publicate de Radu Cinamar (pseudonim), jurnalista Adina Mutar, cercetatorul tehnotronics (sic!) Rudan. Lor li s-au adaugat carduri de "bidoane" internautice si "releele" mass-media, care au preluat si repetat la infinit story-ul, fara a-i chestiona nici un moment valoarea de adevar."

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0370 sec