Se lumineaza de ziua

Se lumineaza de ziua
Preț: 27,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 973-145-167-1
Anul publicării: 2008
Pagini: 358
Format: 14 x 20 cm
Categoria: Esoterism

DESCRIERE

Atentat al unui tanar extremist de dreapta contra presedintelui Republicii franceze, zvastici in cimitirele evreiesti, saluturi fasciste pe stadioanele de fotbal, pasiunea rasista si ultranationalista, fascinatia pentru violenta, reminiscentele miscarilor si regimurilor totalitare de extrema dreapta, toate par sa fi inrobit o fractiune a tineretului european.

Tricouri cu efigia lui Che Guevara, a lui Lenin si chiar a KGB, defilari ale rusilor in cinstea lui Stalin, cresterea procentului de voturi trotkiste la alegerile prezidentiale franceze, mobilizare spectaculoasa a „noilor radicalitati” contra proiectului de Constitutie europeana: ideile care constituie forta miscarii comuniste de-a lungul intregului secol XX par sa cunoasca o noua tinerete.

La saizeci de ani dupa infrangerea nazismului german si a fascismului italian, la o jumatate de secol dupa moartea lui Stalin, gandirea totalitara si practicile pe care aceasta le induce continua sa mai bantuie oare Europa? De ce societatile noastre ridica atatea obstacole in calea unui proces de istorie si de memorie a totalitarismelor europene? De ce gandirea totalitara, intemeiata in majoritate pe ideologia revolutionara si pe utopie, continua sa se bucure de o primire favorabila in societatile noastre democratice?

Tuturor acestor intrebari isi consacra reflectiile o echipa de douazeci si unu de istorici, sociologi si politologi veniti din toata Europa, in aceasta lucrare care continua o cercetare deja inceputa in Quand tombe la nuit – Origines et emergence des regimes totalitaires en Europe, 1900-1934 (L’Âge a l’homme, 2002) si Une longeue nuit – L’apogée des régimes totalitaires en Europe, 1935 – 1953 (Editions du Rocher 2003).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0659 sec