Romanticii. Piloţii majestăţii sale - Bogdan Șerban-Iancu

Preț: 59,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-088-072-1
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 272
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Aviatorii români s-au distins prin nenumărate fapte de vitejie în campaniile militare ale celui de-Al Doilea Război Mondial, pe Frontul de Est și Frontul de Vest. Pilotând cu măiestrie aparate de zbor IAR 80, Heinkel He 112, Messerschmitt Bf 109, Messerschmitt 262 ori Junkers Ju-88, ei au îndeplinit misiuni dificile deasupra Rusiei și Ucrainei și au apărat zone strategice de pe teritoriul României. Intervievați de jurnalistul Bogdan Șerban-Iancu, trei dintre acești eroi – bombardierul Dan Stoian și piloții de vânătoare Ioan DiCezare și Ion Dobran –, generali de flotilă aeriană în rezervă, rememorează întâmplări din tinerețea lor, petrecute în vâltoarea celui mai cumplit război al secolului trecut. Evocați cu duioșie, camarazii lor de altădată – Horia Agarici, Constantin „Bâzu” Cantacuzino, Mariana Drăgescu, Ion Milu, Alexandru Popișteanu, Alexandru Șerbănescu, Dan Vizanty – prind viață în aceste pagini din care răzbat patriotismul, curajul și tăria morală a unei întregi generații.

 

„Mi‑a plăcut foarte mult aviația, mi‑a plăcut să zbor, vorba aia, și pe o coadă de mătură aș fi zburat, mai ales în misiuni, nu aveai timp să simți frica, trebuia să judeci rațional, pentru că dacă te pierdeai, chiar erai pierdut.”

Dan Stoian

„Au vrut să pună pe avioanele noastre crucea germană, și noi am refuzat. [...] Ne‑au dat și uniforme [nemțești], ne‑au dat cizme de‑ale lor, învelite, ne‑au dat costume. Am scos pajura aia pe care o aveau ei și am pus gradele noastre. Am folosit numai cizmele lor, pentru că ne erau convenabile, și nu am vrut să punem crucea germană pe avioanele românești. Am zburat în perioada aia cu crucea românească.”

Ioan DiCezare

„Probabil că oricare generație care ar veni ar avea eroii ei, la fel cum a avut și generația noastră, numai că noi am fost puși în miezul acțiunilor. [...] Dar fiecare generație ar fi dat și eroi, și ar fi avut, probabil, și lașii ei… Oamenii sunt de toate felurile.”

Ion Dobran

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0466 sec