Pentru cine este nociva originea traco-daca a limbii romane? - Iulia Branza Mihaileanu

Pentru cine este nociva originea traco-daca a limbii romane? - Iulia Branza Mihaileanu
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Anul publicării: 2016
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Cazul României arunca o noua lumina asupra pretinsului proces al romanizarii: romanii au ocupat timp de numai 165 de ani mai putin de un sfert din teritoriul vechii Dacii.

Vedem deci ca, în cazul românei, nu apar factorii necesari unei latinizari intense: latina nu a fost limba de cultura, pentru ca România apartinea Bisericii Ortodoxe.

Ca urmare, faptul ca în România se vorbeste o limba romanica pe un teritoriu mult mai extins decât cel ocupat de romani si ca aceasta limba converge cu romanicele occidentale, limbi cu care nu s-a aflat în contact în ultimii doua mii de ani, ne trimite la o limba mama comuna, mult mai veche, care nu este LATINA.

Dupa cum o demonstreaza investigatii recente, schimbarea lingvistica la nivelul structurilor morfosintactice este un proces foarte lent. Unele dintre cuvintele cele mai comune din lexicul actual ar putea veni din paleolitic.

Lingvistica cognitiva e pe cale sa schimbe concepte lingvistice elementare, considerând ca toate constructele gramaticale au o baza simbolica.

Constructiile sunt conglomerate de informatii care se îmbina si formeaza o unitate folosita de vorbitori pentru a întelege si a produce limbajul. Astfel limbajul nu mai e perceput ca o combinatie de structuri la nivel gramatical, ci unitatea lui elementara devine simbolul, conceput ca asociere între o structura semantica si o eticheta fonologica.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0357 sec