O istorie a matematicii. Vol.1 - Antichitatea pana in sec. VI (XIII)

O istorie a matematicii. Vol.1 - Antichitatea pana in sec. VI (XIII)
Preț: 90,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-1889-95-5
Editura:
Anul publicării: 2009
Pagini: 458
Format: 20 x 27

DESCRIERE

Gheorghe Titeica, in discursul sau de receptie la Academie (29 mai 1914), atragea atentia asupra modului in care societatea priveste matematica: "Ma gasesc in fata dumneavoastra ca reprezentant al unei stiinte, pe care cei mai multi o socotesc mohorata, pentru care lumea are o deosebita groaza, fata de care respectui unora nu e lipsit de un fior care tine pe om la departare; in scurt, reprezint o stiinta putin simpatica...".

Cu toate acestea, trebuie sa subliniem faptui ca matematica are o evolutie plina de mister si de farmec, o evolutie in care fabulosul descoperirilor reprezinta o dimensiune specifica a modernitatii.

Astfel, dupa perioada greaca nicio afirmatie matematica nu a mai fost considerata adevarata fara o demonstratie logica, riguroasa. Euclid a adus metoda axiomatica, respectiv un set de propozitii considerate adevarate prin conventie de la care se pot dezvolta numeroase directii; tot el a demonstrat ca exista doar 5 corpuri solide: tetraedrul, cubul, octoedrul, dodecaedrul si icosaedrul.

Tranzitia spre lumea moderna a fost facuta de lumea orientala. Matematicianul islamist Muhammad al-Khwarizmi a fost la originea cuvantului algoritm, poetui Omar Khayam a fost si un stralucit matematician rezolvand primul ecuatia cubica, iar chinezul Tsu Ch'ung Chi a inventariat solutiile pentru numarul PI.

Leibniz a descoperit rata de schimbare a unei marimi (rationament folosit azi la calculul zilnic al valutei). La randul sau, Newton, considerat cel mai mare matematician din istorie, a descoperit elipsa planetelor, cum se propaga undele in aer si-n apa, cat de mare e Soarele sau PamantuI, de ce PamantuI e turtit la poli, care sunt caracteristicile mareelor sau traiectoriile cometelor. Cea mai importanta idee a sa a fost ca natura poate fi modelata folosind ecuatii diferentiale si astfel ni se dezvaluie o ordine minunata in spatele haosului aparent.

Sirul descoperirilor fascinante ale lumii Matematice nu se opresc aici...
- Cristian Alexandrescu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0643 sec