Mihnea Constantinescu: omul care a schimbat România fără ca noi să știm - Iulian Comanescu

Preț: 48,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-44-0481-7
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 288
Categoria: Biografii

DESCRIERE

„Puțini sunt cei care au servit Statul român cu atâta abnegație, înțelegere și răbdare, cu atâta decență și cu simț al umorului, într-un sistem caracterizat adesea de contrariul calităților lui.”

- Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei

 

„A fost un diplomat desăvârșit, patriot român și nu am cunoscut un susținător mai puternic al Parteneriatului Strategic SUA-România.”

- Hans Klemm, fost Ambasador al SUA în România

 

„Niciodată nu-i vor fi uitate altitudinea intelectuală, atitudinea patriotică, implicarea în viața publică.”

- Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României

 

„Era persoana-cheie din Ministerul Afacerilor Externe, atunci când aveam o problemă.”

- Michael Guest, fost Ambasador al SUA în România

 

„Campionul cauzelor sensibile.”

- Mariana Gheorghe, fost CEO la OMV Petrom

 

„Era un fel de planner strategic care nu lăsa lucrurile să adoarmă sau să moară. Pur și simplu era un foarte bun project manager.”

- Alexandra Gătej, fost consilier prezidențial

 

„Era atât de mult implicat în gestionarea afacerilor curente ale ministerului încât, atunci când a plecat pentru o altă însărcinare la guvern, cineva din conducerea MAE a vorbit, fără vreo conotație peiorativă, despre «dezmihnizarea» ministerului! Cu alte cuvinte, cum să facem să ne putem descurca și fără implicarea lui zilnică...”

 

- Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

 

În 30 de ani de carieră, Mihnea Constantinescu a avut, în esență, trei funcții: director în MAE, șef de cancelarie de primminiștri (sau de cabinet) și ambasador cu însărcinări speciale. Ultima e de fapt o demnitate sau un rang, dar acoperă destul de bine preocuparea lui pentru energie și securitate din ultima parte a carierei. La Cancelarie, a făcut politică externă încă de pe vremea când făcea conexiunea între Theodor Stolojan și ambasadele occidentale. Iar la Externe, a determinat transformarea României într-o democrație păstrând-o pe drumul aderării la UE și NATO, asumat definitiv de toți actorii politici încă din 1995. La fel, energia era o chestiune cu conotații puternice de securitate, deci geopolitice, și administrative, fiindcă implica armonizarea numeroșilor actori instituționali implicați în marile proiecte.

 

Altfel spus, Mihnea Constantinescu funcționa indiferent de funcții.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0355 sec