Mic tratat de magie - Adrian Leonard Mociulschi

Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-44-0131-1
Editura:
Anul publicării: 2018
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Din punct de vedere calitativ, obiectele fermecate ale contemporaneității fac munca umană de prisos, la fel ca acelea din poveste. Roboții industriali lucrează în fabrici, auto-scanerele ne scapă de cozi la intrarea în cinematografe, iar terminalele self check-in, din aeroporturi, înlocuiesc operatorii de la ghișeu.


De la comorile ascunse într-o peșteră în care am fi putut intra rostind formula „Sesam, deschide-te!“ am ajuns la controlul vocal pentru
smartphone-uri, tablete și alte dispozitive electronice. Asistăm, așadar, la o manifestare liberă a puterilor considerate odinioară vrăjitorești. Așa cum Ali Baba putea porunci stâncii îndărătul căreia erau ascunse bogății, omul contemporan poate comanda asistenților digitali în spatele cărora se află Inteligența Artificială.
„Democratizarea“ magiei face o diferență cantitativă între artefactele din basme, puține la număr, și cele ale societății de consum, produse pe bandă rulantă. Am ajuns să trăim într-o lume pe cât de miraculoasă, pe atât de misterioasă, dar încă nu ne dăm seama de acest lucru. Micul tratat de magie dorește să divulge seducția lumii tehnologice de astăzi, purtând cititorul pe acele cărări ale cunoașterii pe care le-a bătut și autorul în cercetările sale.


Sistemele informatice de astăzi au ajuns ca duhul din povești, cu mențiunea că programele nu mai sălășluiesc într-un anume loc, precum Lampa lui Aladin, ci însuflețesc orice hardware prin intermediul căruia ne slujesc. Asistenții virtuali au ajuns astfel omniprezenți, putând fi găsiți în ceasul inteligent de la mână, în telefonul mobil din buzunar sau la bordul mașinilor care își caută autonomia pe drumurile noastre.


ADRIAN LEONARD MOCIULSCHI s-a dedicat încă din anii studenției cercetărilor multidisciplinare. A studiat istoria filosofiei
cu academicianul Gheorghe Vlăduțescu și compoziția muzicală clasică cu academicianul Ștefan Niculescu. După obținerea doctoratului în muzică, devine bursier-cercetător al unui institut de studii avansate, iar apoi autodidact. A publicat cărțile Ștefan Niculescu: Poetică, matematică și armonie muzicală (2010), Evul Mediu: arhitectura și muzica (2011), Artă și comunicare (2013) și Mic tratat de bunăstare (2016), toate la Editura Curtea Veche Publishing.
Volumul Mic tratat de magie este o istorie a mărului din care au gustat Adam și Eva. Imaginea sa este o temă ciclică, reluată atât de variațiunile basmelor și mitologiei, cât și de capitolele acestei cărți. Legătura nevăzută dintre om și misteriosul fruct s-a creat în momentul în care Creatorului I-a fost înșelată încrederea. Atunci când a mușcat din acel fruct, omul a simțit frenezia legăturii speciale în urma căreia a devenit conștient de sine, dar a contractat boala incurabilă a morții. Chiar dacă nu mai trăiește veșnic, omul tot vrea să se întoarcă la situația anterioară cunoașterii somnului de veci. Dar revenirea la starea în care nu era tulburat de împuținarea neîncetată a resurselor monetare și a clipelor care se scurg odată cu nisipul din clepsidră nu este posibilă fără reconcilierea ființei create.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0504 sec