Materiile întunecate (II). Pumnalul tăinuit - Philip Pullman

Materiile întunecate (II). Pumnalul tăinuit - Philip Pullman
Preț: 34,30 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Anul publicării: 2014
Pagini: 340
Format: 14x21 cm

DESCRIERE

Materiile întunecate (II). Pumnalul tăinuit - Philip Pullman

Curajoasa Lyra se trezeşte într-o lume nouă, nesigură, bântuită de Spectre care se hrănesc cu suflete. Zeci de îngeri îşi află zborul în înaltul cerului din Cittàgazze. Dar fata nu e singură în aventura ei: îl întâlneşte pe Will Parry, un băiat de doisprezece ani devenit fugar după ce a omorât un bărbat care intrase în casa lui.
În goana lor primejdioasă de la o lume la alta, Lyra şi Will descoperă un obiect încărcat cu o putere covârşitoare. Cu fiecare pas, cei doi se apropie însă de o ameninţare mult mai mare – adevărul cutremurător al propriului lor destin.

A doua carte din seria "Materiile intunecate" poarta numele obiectului central, si anume, pumnalul "magic". Aici apare in poveste Will Parry, care este aparent un baiat simplu din universul nostru. Dupa cum am descoperit in prima parte, lumea lui Philip Pullman aduna la un loc mai multe lumi paralele, pe alocuri similare cu a noastra, dar cu diferentele de rigoare. Will este un baiat de varsta Lyrei care este nevoit sa se maturizeze devreme, date fiind problemele pe care le are cu mama lui si de care trebuie sa aiba grija. Simpla lui poveste despre supravietuire in problemele lumesti se transforma intr-o aventura de proportii cand, urmarind o pisica intr-o zi, descopera o deschizatura intr-o alta lume. Astfel, acesta isi lasa mama la o profesoara de-a lui si isi face curaj sa treaca prin fereastra catre lumea cealalta. Acolo da de un oras dominat de copii, deoarece adultii au fost nevoiti sa se refugieze pe unde au putut, din cauza spectrelor, niste fiinte care sug practic viata din adulti, lasandu-i aproape vii, efect valabil doar de la varsta adolescentei. Tot aici se intersecteaza si cu Lyra, care se lipeste de el simtandu-se in siguranta cu el dupa ce l-a vazut cum se apara. Protagonistii nostri isi fac curaj si merg in faimosul turn unde se spune ca este tinut pumnalul capabil sa taie ferestre intre lumi, pumnal aflat in mainile unui "nebun". Asa ajunge Will noul stapan al pumnalului, dupa o lupta urata cu cel care a incercat sa il foloseasca, fara succes. Insa armonizarea cu pumnalul il costa doua degete de la mana, pret pe care il va suporta. Actiunea se indeparteaza in acest tinut strain atat pentru Lyra, cat si pentru Will. De mentionat senzatia pe care ambii copii o simt cand observa diferentele dintre ei, Lyra cu daemonul ei Pan si Will cu nimic vizibil, fiind practic ca noi. De aici, si mai departe, intre cei doi se formeaza o relatia bazata pe respect si sprijin reciproc. Iar fiindca Will a fost ales de pumnal sa ii fie noul stapan, porneste pe drumul Lyrei. Lumea magnifica creata de Pullman isi dezvaluie straturile tot mai mult si noi informatii si indicii apar, care te tin in continuare fascinat. Consider ca nu am cum sa pun in cuvinte splendoarea povestii si toate substraturile incluse si dupa parerea mea, desi o "carte pentru copii", are multe de dezvaluit pentru mintea adulta. A se citi pana la finalul seriei.

Noul volum din serie nu se deschide cu Lyra. Will Parry intră în poveste ca o avalanșă și face această carte a lui. Are doispreze ani, o îngrijește pe mama sa bolnavă și este în căutarea tatălui dispărut într-o expediţie. Will aparţine lumii noastre dar o părăsește la fel de repede cum a apărut, găsindu-se într-o lume a spectrelor, condusă de copii. Aici el se întâlnește cu Lyra și cei doi devin aliaţi. Dacă Will l-a înlocuit pe Roger (dat circumstanţelor nefaste de la sfârșitul primului volum), zic că este un schimb bun. Dar Will și Roger au două roluri complet diferite ca și companioni de aventură pentru Lyra. Roger a fost un instrument, pe când rolul lui Will este cu certitudine mai mare. Pumnalul Tăinuit ne trece prin trei lumi diferite. Două pe care le cunoaștem oricum: lumea Lyrei și cea a lui Will. A treia este Cittàgazze, orașul spectrelor, și locul unde pumnalul este tăinuit; un obiect magic care oferă protecţie celui care îl posedă și care poate fi folosit pentru a deschide ferestre în alt univers. Dacă un astfel de obiect trebuie să fie în mâinile unui copil, Will Parry este acel copil. Fiecare posedând un instrument magic, Will și Lyra cad din ce în ce mai mult în lupta dintre cele două puteri, devenind piesele cele mai importante. Phillip Pullman duce volumul doi la un alt nivel pentru o carte menită pentru copii. Nu îi treatează ca pe niște cititori care nu ar putea înţelege moartea sau conceptul de materie neagră. Mary Malone este un personaj nou introdus de Pullman care este menit să joace rolul șarpelui. Ce înseamnă asta? Volumul trei va explora mai mult personajul ei și rolul pe care îl are în vieţile tinerilor protagoniști.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0365 sec