Mandale gotice - Pedro Gómez Carrizo

Mandale gotice
- Pedro Gómez Carrizo
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-588-929-3
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 60
Categoria: Arte vizuale

DESCRIERE

SEMNIFICAŢIA culorilor mandalei

Mandala este definită ca o diagramă cosmologică ce poate fi folosită în meditaţie. Această diagramă este formată dintr-o serie
de forme geometrice, organizate pe diferite niveluri vizuale.
Mandalele nu sunt simple desene colorate. Toate elementele lor
au o semnificaţie. Iată câteva dintre cele mai întâlnite.

ALB
Este culoarea norilor, a porumbelului păcii şi a spumei mării. Albul există doar în absenţa oricărei alte culori, de aceea, întotdeauna, înainte de a începe să colorăm, avem în faţă o pagină albă. Este o culoare pozitivă, care ne duce cu gândul la pace, la puritate şi la inocenţă, prin urmare simbolizează în acelaşi timp optimismul şi generozitatea, sentimente care ajută sufletul să se purifice.

NEGRU
Este culoarea nopţii, a panterelor şi a tăciunelui. Opus albului, negrul este suma tuturor culorilor spectrului, aşadar, simbolizează puterea, supremaţia pe care o deţine asupra tuturor celorlalte culori. Reprezintă calmul şi eleganţa naturală, de aceea este asociat de multe ori cu tăcerea. Spre deosebire de alb, negrul are conotaţii negative, pentru că reprezintă ceva distant şi rece şi semnifică moartea.

gri
Este culoarea fumului, a părului cărunt şi a pietrei. Se spune adesea că între alb şi negru există multe nuanţe de gri şi, fie că sunt deschise ori închise, reprezintă întotdeauna evaziunea, tendinţa de a nu putea alege între alb sau negru.

ROŞU
Buzele, cireşele, căpşunele şi sângele împărtăşesc roşul ca semn distinctiv, pentru că toate sunt elemente pline de energie şi de vitalitate. Când colorăm cu roşu, una dintre culorile primare, ne arătăm puterea şi capacitatea de a iubi, de a fi fericiţi şi joviali. Trebuie să avem grijă, totuşi, pentru că excesul de roşu înseamnă şi prezenţa supărării şi a mâniei.

PORTOCALIU
Aşa cum indică şi numele, portocaliul este culoarea fructului de portocal, dar şi a piersicii, a coamei de leu şi a dovlecilor de Halloween. Este culoarea creativităţii şi a imaginaţiei, plină de energie şi de vitalitate, deşi, folosită în exces, poate provoca anxietate.


GALBEN
Este culoarea florii-soarelui, a aurului, a lămâii şi a soarelui, aşadar este asociat cu lumina, tinereţea şi căldura, cu alte cuvinte, cu principalele surse de energie din univers. De aceea, trebuie avut grijă să nu se folosească excesiv de mult galben, pentru că poate duce la epuizare. În lumea teatrului galbenul este o culoare negativă, asociată cu prejudecăţile şi laşitatea. Este tot o culoare primară.

verde
Fructele care încă nu s-au copt, iarba, sticlele de vin şi smaraldul împărtăşesc această culoare. Culoarea acestora reprezintă simbolul naşterii, al primăverii, al speranţei, al faptului că totul începe din nou. Este culoarea cea mai legată de natură şi de compasiune, dar trebuie avut grijă, căci şi verdele are conotaţii negative: este culoarea invidiei şi a geloziei.

ALBASTRU
Reprezintă culoarea cerului, a mării şi a venelor. Este a treia dintre culorile primare, alături de roşu şi de galben, şi se află în legătură cu tot ceea ce este imuabil, cu liniştea şi cu sinceritatea.

VIOLET
Este culoarea cerului la apus, a lavandei, a ametistului şi a femeilor. Este cea mai spirituală culoare din întregul spectru şi ne ajută să ne astâmpărăm temerile şi să le transformăm în sentimente pozitive. Asemeni parfumatei lavande, violetul ne ajută să ne limpezim mintea şi să uităm de griji.

ROZ
Pielea umană, vata de zahăr şi răsăritul soarelui au acestă culoare. Este un amestec de roşu şi alb şi, prin urmare, de pasiune şi de dragoste atât faţă de noi înşine, cât şi faţă de ceilalţi. În concluzie, este culoarea romantismului, a dragostei, a gingăşiei şi a tandreţei.

De ce să colorăm mandala?
Mandalele ne ajută să ne găsim echilibrul prin înlesnirea jocului cu forme şi culori. construită în jurul unui punct central, mandala ne ajută să pătrundem în lumea spirituală, să ne înţelegem sinele şi să-l armonizăm cu lumea ce ne înconjoară şi, astfel, să evoluăm ca indivizi.


Cu ajutorul mandalelor gotice putem să ne dezvoltăm creativitatea şi capacitatea de concentrare prin intermediul formelor şi culorilor simbolice ale rozetelor gotice.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0367 sec