Istoricitatea istoriografiei. Ion Turcanu

Istoricitatea istoriografiei. Ion Turcanu
Preț: 24,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 9975-61-313-6
Editura:
Anul publicării: 2004
Pagini: 264

DESCRIERE

Monografia ofera o analiza a literaturii istorice despre Basarabia si, partial, despre Transnistria. Autorul evidentiaza aspectele teoretice principale ale cercetarii istorice si face o caracterizare a studiilor istoriografice. Totodata, sint clasificate si apreciate categoriile de baza ale izvoarelor istorice. Volumul evalueaza in acelasi timp stadiul la care a ajuns cercetarea istorica basarabeana in scrierea sintezelor istorice si a „istoriilor totale“. Pentru prima data este propusa o noua tema pentru istoriografie: cultura scrisului istoric.
Printre preocuparile speciale ale autorului trebuie mentionate urmatoarele aspecte ale textelor istorice de ieri si de azi: orientarea propagandistica a istoriografiei moldovenesti din perioada sovietica; reiterarea aceluiasi fenomen in istoriografia rusa contemporana; gradul de cunoastere a istoriei Basarabiei in Occident; constituirea noii istoriografii basarabene in ultimii 15 ani; crearea unei noi conceptii privind orientarea didactica fundamentala in procesul de predare-invatare a istoriei in Republica Moldova; fenomenele falsificarii si vulgarizarii istoriei; popularizarea cunostintelor istorice. Volumul are si un evident caracter polemic, istoricul luind distanta fata de anumiti autori, care, din varii motive, au prezentat distorsionat mai multe fenomene din istoria tinutului sau din istoria romanilor in general.
Oferind o imagine de ansamblu asupra literaturii istorice despre Moldova de Rasarit, cartea poate fi folosita in calitate de manual la studierea disciplinelor cu caracter istoriografic, in speta, la facultatile de istorie, dar si in cadrul altor materii de curs.
Academicianul Alexandru Zub subliniaza in prefata ca istoricul Ion Turcanu este „o personalitate al carei nume s-a impus de mult in viata sociala a lumii est-prutene, distingindu-se atit prin contributiile istoriografice, cit si prin demersurile de ordin cultural si politic“.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Stiinte sociale si umaniste - Cele mai comentate cărți

Created in 0.0354 sec