ELENA LUPESCU, o biografie care iese din comun și obsesiile lui Carol al II-lea - Boerescu Dan-Silviu

ELENA LUPESCU, o biografie care iese din comun și obsesiile lui Carol al II-lea - Boerescu Dan-Silviu
Preț: 14,99 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 9786069921289
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 144
Categoria: Biografii

DESCRIERE

Biografia Elenei Lupescu, cea de dinainte de întâlnirea cu Carol, nu iese prea mult din tiparele epocii. Conform unui raport al Direcţiei Generale a Poliţiei, datat 29 iunie 1935, ea s-a născut la Iași pe 16 septembrie 1896 (deși, din cochetărie feminină, ea a încercat să acrediteze și versiunile „1899” sau „1902”). A fost fiica lui Nicolae (Nahum) Grünberg (născut evreu, ulterior botezat creștin ortodox) și a Elizei Falk (născută evreică, botezată în religia catolică), fostă dansatoare la Viena. Din diferite rațiuni, nu și-a asumat originea semită. În 1927, Elena scria: „Sunt născută la Bucureşti, tatăl meu fiind român şi mama mea rusoaică. Tatăl meu era chimist. Nu suntem evrei, deşi s-a spus că suntem. Am prieteni foarte iubiţi printre evrei şi, dacă aş fi evreică, aş fi mândră de asta”.

Evident că biografia i-a fost scrisă şi rescrisă în funcţie de capriciile istoriei. Şi în privinţa numelui său real au existat controverse: Elena Lupescu, fostă Tâmpeanu (prin căsătoria cu un ofiţer român, de care a divorţat în cele din urmă, „pe principiul că unei membre a societăţii bune de la Cazinoul din Sinaia nu i se potriveşte viaţa de gospodină”).

„Înalta Doamnă”, „Femeia Nefastă”, „Duduia”, „Lupeasca”, „Roaiba” sunt doar câteva dintre apelativele sub care era desemnată în epocă și, chiar din această simplă enumerare, se vede cât de dificil era de fixat ea într-o formulă caracteriologică. Era o frumusețe neconvențională, unii nici nu prea o considerau frumoasă! Elena – care-și mai zicea și „Magda” sau, mai rar, „Duța” – nu era înaltă, ci o minionă delicată, cam la 1, 60 metri înălțime, cu pielea albă, ca de sidef, vag presărată cu pistrui (doar uneori, vara, după vreo escapadă la Techirghiol), părul blond-roșcat, cu multe oscilații de culoare după capriciile modei, ochii verzi de o mare intensitate dar trăsăturile feței destul de convenționale. Chipul îi era, însă, luminat de o strălucire aparte, care o făcea imediat remarcată.

‒     Alertă maximă: nudurile Elenei Lupescu

‒     Suveranul-Playboy

‒     O familie destrămată de amanta regală – suferințele tânărului Prinț Mihai

‒     Femeia fatală – „Duduia” Elena („Duța”, „Magda”) Lupescu, ex-Tâmpeanu, ex-Grünberg și priapicul cumințit

‒     „Femeia cu părul roşu care-l iubeşte cu patimă pe Carol”

‒     În loc de Epilog: Cerceii cu perle rare ai unei femei unice

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0626 sec