Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900

Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900
Preț: 147,15 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 9975-908-16-6
Editura:
Anul publicării: 2002
Ediția: a II-a
Pagini: 992
Format: 18 x 24

DESCRIERE

"Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900 reprezintă, fară îndoială, un eveniment editorial şi cultural, oferind specialiştilor şi publicului interesat un instrument de informare de prim rang. Lucrare cu caracter de premieră în genul ei, ţinând seama că prin anvergură, prin discernământ şi probitate, nu-i găsim precedente, ceea ce îndreptăţeşte să considerăm că apariţia acestui mare Dicţionar marchează o dată".
Const. Ciopraga
"Primul mare merit al Dicţionarului este că ne redă încrederea în munca desfăşurată în echipă şi în eruduţie [...]. Contribuţia Dicţionarului la dezvoltarea istoriei şi criticii literare române va fi considerabilă; asemenea instrumente de lucru fac să dispară improvizaţia, erudiţia măruntă, impresionismul. Un dicţionar ca acela pe care l-a elaborat colectivul de la Iaşi ne dezvăluie faptul că nu există un antagonism între critica artistică şi cercetarea erudită, ci un conflict ireductibil între critica impresionistă, care ignoră contribuţia predecesorilor, şi critica erudită, practicată de specialişti, de oameni care s-au dedicat fenomenului artistic, aşa cum s-a conturat el de-a lungul secolelor, prin munca scriitorilor şi a celor care au dat dimensiuni colective relaţiei scriitor - cititor. Un asemenea instrument de lucru cultura noastră nu 1-a dobândit de mult".
Alexandru Duţu
"Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900 este o operă cu care cultura noastră se va putea oricând mândri. Cu această operă monumentală se inaugurează o nouă fază în elaborarea lucrărilor de acest fel de la noi, care nu mai pot fi, de aici înainte, nici simple însăilări de fişe, lacunare, vindicative uneori, linguşitoare alteori, dispuse într-o ordine relativă, şi nici colecţii de afirmaţii hazardate. Noul dicţionar biruie prin sobrietate, fară să fie tern, prin temeinica şi întinderea extraordinară a informaţiei, prin rigoare tehnică şi printr-o mare probitate profesională".
Alexandru Andriescu
"Acest dicţionar al cercetătorilor ieşeni a devenit o lucrare de referinţă de o valoare inestimabilă ^ [...]. Nu trebuie depuse insistenţe speciale pentru a documenta această apreciere. Ne vom limita la câteva argumente edificatoare. Am începe prin a spune că dicţionarul oferă o imagine asupra traiectului literaturii noastre de la începuturi până la pragul secolului al XX-lea. Faptul e lesne verificabil în compartimentele sale mai importante. Nu exagerăm defel dacă notăm că, de pildă, aici aflăm cea mai completă hartă a publicisticii literar-culturale româneşti din secolul al XlX-lea. E o hartă perfectă nu numai pentru că încorporează în spaţiul ei toate publicaţiile literar-culturale, dar şi cele mai importante periodice politice care aveau rubrici literar-cultural-artistice şi în redacţia cărora lucrau scriitori [...]. Lucrare monumentală, de mărturie a competenţei mature a istoriografiei noastre literare. E o izbândă a muncii serioase, temeinice şi modest răbdătoare".
Zigu Ornea

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0370 sec