Deciziile Curtii Europene de Justitie Privind TVA 1970-2010

Deciziile Curtii Europene de Justitie Privind TVA 1970-2010
Preț: 75,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 430
Categoria: Finante

DESCRIERE

1970 - 2010. 40 de ani de experienta in domeniul TVA, transpusa in peste 400 de hotarari preliminare (decizii / spete / cauze) emise de Curtea Europeana de Justitie si prezentate, pentru prima data in tara noastra, intr-o singura colectie - lucrarea de fata. Fiind obligatorii si in Romania, sper sa devina instrumentul de lucru obisnuit la indemana tuturor (experti, inspectori, contabili, consultanti ori avocati fiscali); ecoul criticii dumneavoastra va hotara in privinta dezvoltarii viitoare a acestui proiect.


solutii fiscale - interpretarea CEJ - Repere fiscaleCare este diferenta intre inchirierea in scop de locuinta (operatiunea scutita) si cazarea din sectorul hotelier (impozabila)? (pagina 89)

Este posibil ca inchirierea bunurilor imobile sa fie supusa TVA, iar inchirierea bunurilor imobile utilizate in scop de locuinta sa fie scutita? (pagina 122)

Un stat poate retrage dreptul de optiune privind impozitarea, concomitent cu reintroducerea scutirii pentru inchirierilor bunurilor imobile? (pagina 187)

Lucrarile (de constructii) in curs de executie intra la calculul pro-ratei? (pagina 218)

Furtul unor bunuri, pentru care nu s-au platit accizele (dintr-un antrepozit fiscal, de ex.), constituie o livrare de bunuri? (pagina 213)

Prelevarea de celule stem este o operatiune scutita de TVA? (pagina 345) Dar testul de paternitate? (pagina 128)

Neutilizarea casei de marcat pentru livrarile catre persoane fizice, poate atrage neacordarea (partiala) a dreptului de deducere a TVA in amonte? (pagina 352)

La "serviciile culturale prestate de catre institutii publice" scutite de TVA, intra si solistii care sustin spectacole singuri? (pagina 164/165)

Proiectele de cercetare realizate de universitatile de stat, contra plata, sunt operatiuni scutite (apartinand unitatilor/activitatii de invatamant) sau sunt supuse TVA? (pagina 170)

La tichete valorice acordate salariatilor, in schimbul unei parti din salariu, angajatorul trebuie sa aplice TVA? (pagina 339)

Daca un furnizor emite facturi cu TVA, fara a fi inregistrat ca platitor de TVA, cumparatorul mai are drept de deducere pentru TVA achitat in amonte? (pagina 367)

Daca vanzatorul este invinuit de frauda, cumparatorul pierde dreptul de deducere a TVA achitate? (pagina 238)

Taxa de prima inmatriculare a unui auto nou, platita de vanzator si inclusa in factura catre cumparator, face parte din baza impozabila? (pagina 244)

Se poate aplica TVA pentru partea de amortizare a unei masini, inregistrate pe firma si utilizata in scop personal? (pagina 34)

Daca o persoana fizica se afla intr-o competitie neloiala cu o institutie publica, poate da statul in judecata, invocand prevederile unei Directive? (pagina 237)

In cluburile erotice unde se difuzeaza filme de profil, in cabine individuale, la cerere, acestea platesc cota (redusa) "de cinema"? (pagina 338)

(321) daca o garantie de credit consta in renovarea unei case, operatiunea este scutita de TVA? (pagina 267)

(C 180/2010) Un teren agricol, este parcelat de o persoana fizica si vandut cumparatorilor. Pentru terenul devenit construibil se plateste TVA? (pagina 373/374)

Exista situatii cand plata in avans nu poate fi considerata operatiune impozabila? (pagina 199)

Cand doua livrari succesive ale acelorasi bunuri, dau nastere unui singur transport intracomunitar, va fi scutita o singura livrare sau ambele? (pagina 227)

Anumitor colectivitati li se poate aplica o cota redusa de TVA la electricitate si gaze naturale? ( pagina 185/186)

Activitatea de publicitate externa realizata de un partid politic este considerata activitate economica.(pagina 328)

I se poate refuza unei firme, rambursarea TVA, pentru simplul fapt ca nu a achitat facturile afurnizorului? (pagina 377)

Achizitia intracomunitara a trecut "granita"... evaziunii fiscale? (pagina 234)

Daca un cuplu sot-sotie a cumparat un imobil, factura avand mentionata in dreptul cumparatorului "Dl si dna Icsulescu", iar intr-o incapere din acel imobil doar domnul X desfasoara o activitate economica, se poate deduce TVA aferenta achizitiei. (pagina 202/203)

Suma retinuta de agentia de turism, din avansul platit, pentru renuntarea la pachetul turistic, este supusa TVA? (pagina 257)

animalele vii pot fi considerate bunuri second hand, carora sa li se aplice regimul special de TVA? (pagina 193)

intra in sfera de aplicare? / sunt supuse TVA activitati precum:

- operatiunile ilegale cu jocurile de noroc? (pag. 87/88),

- imprumutul cu camata? (pag. 362),

- livrarea de parfumuri contrafacute? (pag. 105),

- alcoolul etilic de contrabanda? (pagina 137);

- inchirierea unui spatiu destinat jocurile de noroc ilegale? (pag. 125);

Se poate retrage retroactiv statutul de persoana impozabila, daca singura operatiune consta in comandarea (la inceperea activitatii), a unui studiu de profitabilitate, urmata de solicitarea restituirii TVA si imediat de lichidarea firmei? (pagina 68)

O institutie publica care achizitioneaza bunuri in calitate de persoana neimpozabila si le vinde ulterior in calitate de persoana impozabila are drept de deducere? (pagina 195)

(C 50/1988) Se poate aplica TVA pentru partea de amortizare a unei masini, inregistrate pe firma si utilizata in scop personal?

(302) un laborator privat care face teste medicale pe baza trimiterilor unui medic generalist, este scutit de TVA?

Autoritatile fiscale ale statului membru de plecare a transportului de bunuri (in cadrul unei livrari intracomunitare) sunt obligate sa solicite informatii autoritatilor statului de destinatie indicat de furnizor? Iinformatiile unui stat (VIES) pot stabili caracterul intracomunitar al livrarilor?. (pagina 252/253)

Serviciul de asistenta rutiera furnizat de un organism care, pe baza unui abonament, asigura membri sai impotriva riscului producerii unei defectiuni sau unui accident, e supus TVA sau e considerat o activitate de asigurare? (pagina 269)

Daca pe o factura externa s-a mentionat in mod eronat TVA, acea taxa mai poate fi recuperata? (pagina 242/243)

Vanzarea de bilete la opera fara prestarea unor servicii suplimentare, de catre o agentie de turism, intra in regimul special de impozitare potrivit art. 1521(4)? (pagina 371)

I se poate refuza unei firme rambursarea TVA, pentru simplul fapt ca nu a achitat facturile afurnizorului? (pagina 377)

Suprataxa vamala pentru eliberarea bunurilor din vama este supusa TVA? (pagina 144/145)

Se poate invoca principiul neutralitatii fiscale, pentru a interzice tratamentul diferit (in scopuri de TVA) in cazul unor bunuri / servicii similare, care sunt in concurenta unele cu altele, pentru a se aplica astfel o cota uniforma? (pagina 146)

Daca la transpunerea directivei TVA un stat considera unele profesii liberale ca activitati economice, poate ulterior, invocand dispozitiile tranzitorii, sa scuteasca de TVA, de exemplu artistii, scriitorii, etc (pagina 42)

(437/1997) Daca o prevedere din Directiva TVA are mai multe interpretari, trebuie este prioritara varianta care ii pastreze utilitatea sau este influentata de conceptele interne?.

Copiile gratuite (mostrele) ale unor discuri muzicale (care pot atinge sute sau mii de exemplare) acordate in vederea promovarii, pot fi considerate livrari de bunuri, si astfel supuse TVA? (pagina 336)

(299) Taxa de prima inmatriculare a unui auto nou, platita de vanzator si inclusa in factura catre cumparator, face parte din baza impozabila?

Programatorii sau informaticienii pot fi inclusi, desi nu sunt mentiomati explicit, in categoria profesiilor liberale pentru stabilirea locului prestarii serviciilor conform art. 133 (5) e) pct. 5?. Regula se refera la statutul (profesia) prestatorului sau la serviciul prestat? (209)

Mai are drept de deducere a TVA, societatea care dupa ce si-a intrerupt activitatea, continua sa plateasca chiria pentru spatiul unde a functionat (potrivit unei clauzei contractuale)? (pagina 203)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0348 sec