De la persoana la personalitate - Sorin Negruti

De la persoana la personalitate - Sorin Negruti
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-8770-72-7
Anul publicării: 2016
Pagini: 224

DESCRIERE

Fiinta noastra ramane perpetuu intredeschisa si nu putem sti cine suntem, unde suntem, fara a ne intreba in acelasi timp de unde venim si incotro ne indreptam. Caci persoana devine personalitate pe fondul unei totalitati virtuale care se intinde deopotriva in tot trecutul sau proiectandu-se totodata in viitor. O totalitate in care i se reunesc si cele trei componente indisolubile: trup, psihic si spirit, componente care prin interactiunea lor cu infinita multitudine a combinatiilor posibile dau unicitate caracterului si, in final, personalitatii.

De altfel, cartea este construita tocmai pe aceasta constientizare a aportului pe care fiecare dintre componente il are in constituirea unui intreg sanatos, in sens fizic, moral si social, pe deplin realizat, la nivelul intregului potential (mostenit si autogenerat), si valorificat printr-o integrare optima in ansamblul social in care traieste.

Vladimir Alexandrescu

* * *

Dorinta de a surprinde fiinta umana din toate unghiurile sale – pluridimensional si interdisciplinar –, de a-i desena un tablou aproape sinoptic, uzand de un limbaj simplu, direct, accesibil si inteligibil, de un bagaj informational impresionant, mai ales pentru varsta autorului (nascut in 1979), este meritorie si este de apreciat ca un real succes.

Dumitru Constantin-Dulcan

* * *

Stimate cititor,

Constientizeaza-ti potentialul si gestioneaza-l responsabil si eficient; intretine sanatatea trupului, foloseste-ti predispozitiile psihicului si elibereaza-ti energiile spiritului. Descopera-ti si valorifica-ti resursele printr-o viata de relatie armonioasa, spre implinirea propriilor aspiratii si folosul oamenilor printre care traiesti.

Fiecare se naste ca persoana; doar prin cunoasterea, dezvoltarea si valorificarea sinelui poate deveni personalitate.

Sorin Negruti 


Fragment:

"Un ton ridicat si un vocabular agresiv ori obscen afecteaza negativ starea de spirit a interlocutoru I u Violenta in limbaj si in voce produce teama, emotio ce impiedica functionarea armonioasa a psihicului, manifestarea echilibrata a personalitatii. O femeio ce-i tolereaza partenerului de viata tipetele si jignirilo la un moment dat va ajunge pacienta cabinetelor psihoterapie. Stima de sine si gradul de autoevaluare au de suferit daca acceptam sa fim sacul de box al semenilor nostri.
Dar nu numai atitudinea in comunicare afecteaza psihicul interlocutorului, ci si, sau mai ales si, continutu I acesteia. Multe dintre ticurile verbale au un continu ridicat de obscenitate si violenta. Preluate inconstient inca din copilarie, sunt utilizate si la maturitate, fara a le constientiza semnificatfile. Un simplu exercitiu imaginatie este suficient pentru a renunta la ele. Di n motive lesne de inteles, nu-mi permit sa exemplific cu un astfel de deseu semantic. Totusi, amintesc de o fosta colaboratoare, o doamna, de altfel educata si, declarativ, profund religioasa, care m-a uimit cu utilizarea unui verbal macabru (folosit indeosebi de barbatii grobieni in momente tensionate). Prima oara cand am auzit-o, mi-a fost rusine de rusinea ei pentru a-i face vreo observatie, crezand ca a avut o iesire nervoasa izolata. Dar, indiferent in ce stare de spirit se afia,,, exprima acel deseu mental cu o inocenta greu de inteles. Pana buna zi, cand, exasperat de perseverenta ei nociva, m descris imaginea aferenta continutului ticului cu rleina, din care reiesea ca era necrofila. socata, mi-a Splicat ca niciodata nu s-a gandit la ceea ce spunea, in acel moment decizandu-se sa nu se mai exprime astfel.
Daca intotdeauna am gandi tot ce verbalizam, nu am crea repulsie celor cu care interactionam.
Influentele exprimarii verbale nu se limiteaza numai la starea emotionala a ascultatorului, ci si la cea a vorbitorului. O exprimare centrata pe aspectele negative ale, realitatii sau dominata de cuvinte cu semnificatii obscen-violente ori malefice duce la anxietate sau depresie. in pofida faptului ca majoritatea dintre 110i, romanii, ne consideram crestini, principalul tic verbal ne este amintirea intruchiparii raului suprem. nam dracului tot ce ne inconjoara, chiar si simbolurile religioase. Daca o scurta rugaciune in fata unei icoane rutu a unei racle, anumita zi, consideram ca ne ofera o stare de bine, ce efecte subliminale poate avea Invocarea permanenta a necuratului?
Dezvoltarea armonioasa a personalitatii si valorificarea eficienta a potentialului nu se pot realiza fara o exprimare verbala centrata pe mediatizarea binelui si a frumosului. Cunoasterea influentelor comunicarii asupra psihicului ne determina sa fim mai tenti cu ce verbalizam si ascultam. Se impune acest deziderat, avand in vedere ca echilibrul psihic si, in fond, calitatea vietii depind fundamental de capacitatea (le a transmite si recepta informatli proactive."

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0671 sec