Copiii capitanului Grant

Preț: 10,50 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2008
Pagini: 576

DESCRIERE

„... In zorii care rasareau, scena era inspaimantatoare. Infatisarea muntilor se schimba brusc. Conurile se retezau de la sine, varfurile se clatinau si dispareau ca si cum s-ar fi deschis o groapa dedesubtul lor. Datorita unui fenomen specific Cordilierilor, un masiv lat de mai multe mile o lua la vale, asa cum era, alunecand inspre ses.
– Cutremur! striga Paganel.
Nu se insela; era unul din acele cataclisme obisnuite in sirul muntos chilian si tocmai in regiunea in care Copiapo fusese de doua ori nimicit si Santiago de patru ori daramat in timp de paisprezece ani. Aceasta portiune a globului e neincetat framantata de miezul incandescent al pamantului, iar vulcanii din acest lant de munti tineri nu prezinta decat insuficiente supape pentru iesirea gazelor subterane. De aci vin acele dese zguduiri cunoscute sub numele de tremblores.
In vremea aceasta, platoul pe care cei sapte calatori nauciti, ingroziti, se cramponau agatandu-se de tufele de licheni, aluneca cu iuteala unui expres, cu o viteza de cincizeci de mile pe ora. Ei nu puteau striga si nu puteau face nici o miscare, sa fuga sau sa se opuna. Nu s-ar fi putut auzi intre ei. Bubuiturile interioare, zgomotul avalanselor, ciocnirea maselor de granit si de bazalt, , vartejurile zapezii pulverizate impiedicau orice comunicare intre ei. Uneori, masivul aluneca fara zguduiri sau ciocniri; alteori incepea sa se legene ca puntea unui vapor zguduit de furtuna, se balansa pe marginea prapastiilor, inauntrul carora cadeau bucati de stanca, dezradacina copaci seculari si netezea cu precizia unei coase uriase toate iesiturile de pe povarnisul rasaritean.
Inchipuiti-va ce putere are o masa cantarind mai multe miliarde de tone pornita cu o viteza din ce in ce mai mare, pe un plan inclinat de 50³!

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0345 sec